OVER MIJN WERK

Fictieve machines en gebruiksvoorwerpen

 

De beelden die ik maak vinden hun oorsprong in observaties van machines, apparaten en constructies.

Uit deze observaties ontstaat een eerste beeld die ik vastleg in een eenvoudige schets. Hierna begint de zoektocht naar geschikte materialen.  Soms gebruik ik voorwerpen die eerder gebruikt zijn, maar een belangrijk onderdeel van het werk bestaat uit zelf geconstrueerde onderdelen van hout.

In al mijn beelden maken textiele materialen onderdeel uit van het werk: stof, garen, vezels, gaas en plastics. De textiele materialen bewerk ik met oude technieken zoals macramé, vilten en smokwerk, maar ook zie je in mijn werk de bekendere technieken als naaien, haken en breien.

Al werkend ontstaat vanuit het eerste idee het definitieve beeld. Dit is vaak anders dan de eerste schets, omdat materialen niet voor handen zijn of omdat het bedachte beeld in werkelijkheid niet goed is.

Uiteindelijk ontstaan er fictieve gebruiksvoorwerpen of beelden die verwijzen naar machines uit een andere tijd of plek. Ze kunnen meestal niet bewegen, maar geven wel de suggestie daarvan. Uit de combinatie van harde materialen en textiel ontstaat een vervreemdend effect.

In het uiteindelijke beeld zijn de elementen van de oorspronkelijke context zichtbaar en op meerdere manieren te interpreteren.